6. 5. 2024   |   svátek má Radoslav
 

Čokoládové lanýže s griliášem

Název Množství a jednotka
čokoláda 70% kakaa 250 g
smetana ke šlehání 40% 150 ml
máslo 25 g
cukr třtinový 200 g
lískové oříšky 100 g
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: britská
Příprava: 45 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Čokoládové lanýže podle originálního receptu Jamieho Olivera, naprosto fantastická záležitost, která slaví na všech frontách ohromné úspěchy.



Postup
Lískové oříšky nasucho na mírném ohni opražíme na pánvi a ještě za horka oloupeme. Přendáme do misky a připravíme si karamel - třtinový cukr nasypeme na teflonovou pánev a necháme rozpustit - vodu nepřidávám, výsledný karamel by pořádně neztuhnul. Cukr na pánvi stále mícháme, až se úplně rozpustí. Dejte pozor, aby se nespálil, jakmile začne karamel mírně hnědnout, přisypeme oloupané lískové oříšky vcelku, promícháme, aby se oříšky všechny obalily, a odstavíme. Směs rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme úplně ztuhnout - karamel s oříšky musí být úplně tvrdý. Pak jej nalámeme do vhodné nádoby a ponorným mixérem rozmixujeme najemno - vznikne nám griliáš.

Čokoládu s vysokým podílem kakaa rozpustíme ve vodní lázni dohladka. Přidáme máslo a šlehačku a pečlivě promícháme. Do této směsi přisypeme připravený griliáš, promícháme a dáme do lednice ztuhnout.

Ze ztuhlé hmoty pomocí dvou kávových lžiček tvoříme lanýže, které obalujeme podle chuti, nám nejvíce chutnají obalené v hořkém kakau, ale můžou se obalit v mletých oříškách, v kokosu nebo nechat lanýže pořádně ztuhnout a máčet do rozpuštěné čokolády (tohle chce dost fofr).

Tip:
V originálním receptu Jamieho Olivera griliáš není, lanýže jsou čistě jen čokoládové, postup je stejný, jen nakonec přidává špetku chilli.

Jako obměnu můžeme místo griliáše přidat panáka dobré kvalitní whisky a půl lžičky mletého chillli.

A poslední poznámka - na kvalitě použitých surovin samozřejmě závisí výsledek, lze použít i obyčejnou čokoládu a smetanu, ale výsledek nikdy nebude takový, jako z výše uvedených surovin.

Originál recept v angličtině najdete zde.


 


RECEPTY

Thajská polévka Tom Yam

Postup: Citronovou trávu naklepeme tupou stranou nože a necháme vcelku. V hrnci dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Houskový knedlík

Postup: V míse smícháme mouku a na malé kostičky nakrájený rohlík. Zalijeme vlažným... zobrazit recept

RECEPTY

Králík na burgundský způsob

Postup: Králíka naporcujeme, můžeme použít také králičí plec, stehna nebo hřbety. Mrkev... zobrazit recept

RECEPTY

Povidlová omáčka

Postup: Připravíme si tmavší máslovou jíšku, kterou zředíme vývarem nebo studenou vodou... zobrazit recept

RECEPTY

Chuťovka - vejce se sýrovou náplní

Postup: Uvaříme si vejce natvrdo. Necháme je vychladnout. Rozpůlíme, opatrně vyjmeme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Meloun - to pravé letní osvěžení

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i... zobrazit článek

RESTAURACE

HACIENDA La Bodega Steak house

Vážení a milí hosté,již v roce 2004 jsme pro Vás otevřeli autentickou...